• facebook

Posetite nas i uverite se u našu stručnost

BOLESTI ZUBA I ENDODONCIJA

Oblast stomatologije koja se zove Bolesti zuba i endodocija ima za cilj da sačuva zub koji je ozbiljno oštećen, a uzroci mogu biti duboki karijes, trauma ili napukla krunica zuba.

Intervencija podrazumeva sanaciju karijesa, oštećenog zuba ili obradu kanala korena zuba koji se pažljivo čiste, oblikuju i pune antiinflamatornim i antibakterijskim lekovima kako bi se sprečila reinfekcija kanala.

 

 

 

 Upotrebom savremenih aparata za određivanje dužine kanala i aparata za mašinsku obradu kanala dobijaju se vrhunski rezultati


NSK iPEX

Woodpex I


 

NSK Endomate

ESTETSKA STOMATOLOGIJA 

Lepota vaših zuba može se poboljšati beljenjem zuba, keramickim fasetama, bezmetalnim keramičkim krunicama, keramičkim inlejima, protetskim nadoknadama na implatatima…

IZBELJIVANJE ZUBA

Beljenje zuba podrazumeva bezbedan i bezbolan postupak kojim se otklanja prebojenost zuba , otklanjaju se smeđe i žute mrlje itd.

Cilj ove procedure je postizanje individualnog optimuma beline koja izgleda prirodno, a rezultati su individualni i variraju od osobe do osobe u zavisnosti od strukture zubnog tkiva, same procedure i nivoa prebojenosti.

Uzroci prebojenosti zuba mogu biti starenje, oštećenje hemijskim agensima, lekovi, genetsko nasleđe, bolesti, uživanje u kafi, čajevima, cigaretama…

Postoji vise načina izbeljivanja  zuba:

ORDINACIJSKO IZBELJIVANJE ZUBA je izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji pod kontrolom stomatologa gde se kroz jednu posetu od oko sat vremena dobija brza, drastična i trajna promena u boji zuba.Po potrebi izbeljivanje se može raditi u više seansi.

KUĆNO IZBELJIVANJE ZUBA je izbeljivanje zuba kod kuće gde od stomatologa dobijate kalupe (splintove) izrađene prema otisku vaših zuba u koje se stavlja aktivno sredstvo za izbeljivanje. Ovakvo izbeljivanje zuba može se sprovoditi samostalno ili u kombinaciji sa ordinacijskim izbeljivanjem zuba. Postupno se postižu odlični rezultati koji su dugotrajni.

KERAMIČKE I KOMPOZITNE FASETE (LJUSPICE)

Keramičke fasete su tanki komadi keramike posebno oblikovani i zalepljeni na frontalnu stranu zuba kako bi se dobila potrebna boja, izgled i oblik zuba. Pored keramičkih faseta postoje i kompozitne koje se sa razvojem stomatoloških kompozitnih materijala sve više primenjuju i skoro su potpuno potisnule keramičke fasete! Kompozitne fasete se izrađuju odmah u ordinaciji i u jednoj poseti stomatologu od kompozitnih i nano-kompozitnih materijala,koji uz pomoć spretne ruke Vašeg stomatologa daju vrhunske estetske rezultate (pogledajte galeriju slika).

STOMATOLOŠKA PROTETIKA

Primer protetske nadoknade u vidu mosta

Izrađen metalo-keramički most

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zubi kojima je zubna struktura značajno oslabljena estetski i funkcionalno  se rehabilituju tako što se izrđuje zubna kruna od metal-keramike ili bezmetalne keramike.

Za estetske potrebe danas se umesto metal-keramike koristi sve više bezmetalna keramika čija upotreba daje vrhunske rezultate, a ima i brojne prednosti kao što su:

  • ne izaziva alergije
  • daju zubnoj krunici potrebnu transparentnost i translucentnost čime se postiže prirodniji izgled protetske nadoknade.

Razlika između krunica i mostova je u tome što krunice služe za rekonstrukciju samo jednog zuba, a mostovi služe za nadoknadu ili rekonstrukciju više susednih zuba pogotovo ako neki od njih nedostaju.

Za postavljanje mostova potrebno je imati neke zdrave zube na koje će se most oslanjati,a ako je to nemoguće ili ne želimo da brusimo zdrave zube onda postoji mogucnost ugradnje implantata koji će zameniti noseće zube.

Most na implantima

 Ovo je izuzetno komforno rešenje po pacijenta zato što pacijent doboja mogućnost da nadoknadi sve nedostajuće zube fiksnim mostom ili pojedinačnom krunicom što nije moguće postići ni jednim drugim rešenjem u stomatologiji. Implantat je ,prostim rečnikom rečeno šraf koji se implantira direktno u kost gornje ili donje vilice i na njega se kasnije postavlja krunica izrađena od keramike.

Svaki izgubljeni zub je potrebno što pre nadoknaditi jer u suprotnom dolazi do negativnih posledica ili promena koje zahvataju susedne zube, odgovarajuće zube u suprotnoj vilici, kao i sam vilični zglob. Drugi razlog, ujedno i najčešće zahtevan od strane pacijenata je estetski nedostatak koji se ovakvim radovima sanira.

Izradom krunica , mostova , proteza ili protetikom na implatatima u zavisnosti od indikacije može se nadoknaditi nedostatak zuba u funkcionalnom i estetskom smislu.

Postoje fiksne nadoknade i mobilne nadoknade (proteze)

Fiksne nadoknade

Primer krunice

Krunice i mostovi spadaju u fiksne nadoknade i bez obzira na izbor materijala (metal-keramika ili bezmetalna keramika) su najpoželjnije rešenje kako u pogledu funkcije tako i estetike.

Osim toga,za pacijente ovo su mnogo komfornija rešenja u odnosu na mobilne proteze, pa se fiksnim nadoknadama uvek daje prednost.

 

Mobilne nadoknade (proteze)

Totalne proteze se izradjuju u slucju potpune bezubosti. Ove proteze mnogo je komfornije nositi ako se urade na implatatima ukoliko je to moguće.

Proteza na mini-implantima                                                       Klasične proteze

 

Parcijalne proteze mogu biti akrilatne i skeletirane (vizil) i one se vezuju sa preostalim zubima pomoću kukica ili atečmena (kopči).

Vizil ili skeletirana proteza

PARODONTOLOGIJA

Parodontopatija je progresivna upalna bolest potpornog aparata zuba. Ona je na prvom mestu uzroka gubitka zuba nakon tridesete godine života i veruje se da veliki deo populacije nakon tridesete godine pati od ove bolesti.

Bolest počinje bez simptoma, a uzroci nastanka su zubne naslage (plak i kamenac), zatim nepravilan zagrižaj koji otežava adekvatno održavanje oralne higijene.

Primer povlačenja desni usled parodontopatije

Lečenje ove bolesti zavisi od stadijuma bolesti , a može biti konzervativno i hirurško.

 

ORALNA HIRURGIJA

Savremena stomatologija odgovarajućim hirurškim postupcima i primenom lokalne anestezije omogućava oralno-hirurške intervencije sa minimalnom traumom okolnih tkiva i retkim postoperativnim komplikacijama.

 

Oralna hirurgija obuhvata sve intervencije u usnoj duplji, na primer:

  • hirurško vađenje zuba
  • hirurško vađenje impaktiranih (uraslih, neizniklih, delimično izniklih) umnjaka i očnjaka
  • apikotomija – operacija na korenu zuba u cilju lečenja istog

Apikotomija

  • preprotetska priprema mekih i koštanih struktura u ustima u cilju postizanja što bolje protetske rehabilitacije
  • ugradnja dentalnih implantata

Implant

ORTODONCIJA

Ovo je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem međuviličnih odnosa, korekcijom položaja grupe ili pojedinih zuba.

 

Cilj ortodontske terapije je postizanje pravilan i estetski korektan izgled zagrižaja koji će omogućiti optimalnu funkciju žvakanja i preraspodelu sila tako da dobijemo isto opterećenje svih zuba. Takođe pravilnim položajem zuba olakšavamo oralnu higijenu i samim tim se smanjuje rizik od nastanka karijesa i parodontalnih oboljenja.

Ortodontska terapija može biti mobilna i fiksna.

Mobilna ortodontska terapija omogućava pacijentu da sam skida i stavlja ortodontski aparat. Posebno izdvajamo miofunkcionalne aparate i njihovu primenu u najranijem uzrastu, čim se primeti anomalija.

Fiksna ortodontska terapija se sprovodi pomoću bravica koje se lepe na zube i može ih skidati samo lekar ortodont.

U fiksnoj terapiji se koristimo raznim vrstama bravica, zavisno od slučaja i zahteva samog pacijenta.

Tok same terapije zavisi od težine anomalije, ali i saradnje pacijenta i ortodonta što doprinosi skraćenju terapije i omogućava optimalan uspeh. Nakon završene terapije pacijent dobija retencijske naprave pomoću kojih se održavaju postignuti rezultati dok se ne stabilizuje novi položaj zuba.

 

DEČJA STOMATOLOGIJA

Deca su najosetljiviji pacijenti

Od najvećeg značaja za sticanje poverenja najmladjih pacijenata je prva poseta i navikavanje na ambijent stomatološke ordinacije, kao i uspostavljanje prvog kontakta sa stomatologom. Naš cilj je da decu oslobodimo straha od nepoznatog, da im u najranijem periodu „usadimo zdrave navike“ i pomognemo im da shvate važnost zdravlja zuba i usne duplje.

Da bi se ovo postiglo važna je dobra saradnja sa roditeljima koje treba edukovati o značaju fluorisanja zuba, zalivanju fisure, saniranju obolelih zuba, smeni mlečnih zuba stalnim i malokluzijama.