Karijes

Kako nastaje karijes?

Karijes se danas smatra najzastupljenijom bolesti zuba. Karijes prouzrokuju bakterije koje nastaju u ustima prilikom unošenja hrane ili pića. Tih bakterija ima na desetine različitih vrsta. Naime, te bakterije razgrađuju saharozu, fruktozu i glukozu i tako nastaju kiseline. Kiseline počinju da nagrizaju zubnu gleđ što nakon dužeg vremena prouzrokuje karijes između zuba. Kiseline tako nastale počinju, ukoliko se ne održava dobro higijena, da vezuju minerale iz zubne gleđi. Tako dolazi do toga da zub gubi minerale i nastaje karijes. Zato je najbitniji faktor u prevenciji nastanka karijesa je pravilna oralna higijena. Pravilnim održavanjem higijene smanjuje se mogućnost nastanka karijesa ali i razvoj bolesti parodoncijuma odnosno potpornih tkiva zuba. Pravilnom higijenom se nadoknađuju izgubljeni minerali iz zuba i sprečava nastanak karijesa. Upravo iz tog razloga naši doktori stomatologije pacijentima konstantno naglašavaju važnost održavanja higijene usne duplje.

Kako pranje zuba sprečava nastanak karijesa?

Kada pacijenti pitaju stomatologa koja pasta za zube je dobra odgovor bi bio da je to svaka pasta koja sadrži fluor. Fluor odnosno fluoridi su veoma važani jer oni sprečavaju gubljenje minerala iz zuba. Takođe oni otežavaju i nastanak kiselina prilikom delovanja bakterija u ustima. Zato su paste sa fluoridima najbolje.

Popravka zuba – kako se izvodi – bele plombe

Sam proces lečenja karijesa započinje tako što se aplikuje anestetik. Anestezija je pomoćno sredstvo u lečenju karijesa zuba tj. postupku popravke zuba. Ona se koristi kako bi cela procedura za pacijenta bila potpuno bezbolana i što prijatnija. Nakon što anestezija počne da deluje stomatolog vrši uklanjanje karijesa sa zuba pomoću rotirajućih stomatoloških instrumenata.

 

Karijes između zuba

Popravka zuba kada je karijes između zuba takođe se radi na isti način kao i kod popravke jednog zuba. Razlika je u tome što su sada zahvaćena dva susedna zuba. Kada se karijes ukloni sa oba zuba radi se dubinsko i kontrolno čišćenje zuba da bismo bili sigurni da je karijes u potpunosti uklonjen. Nakon uklanjanja karijesa sa oba zuba pristupamo postavljanju bele plombe na zub. Danas su materijali od kojih se izrađuju bele plombe za zub tehnološki veoma napredni i inovativni. Zasnovani su na nano hibridnoj tehnologiji pa je pomoću njih moguće postići savršen estetski efekat. Pomoću njih se postiže da se bela plomba uopšte ne primećuje na zubu.

Karijes kod dece – popravka zuba kod dece

Zdravi mlečni zubi znače lep i srećan dečiji osmeh! Zato je potrebno od najranijih dana voditi brigu o dečijim zubima. Veoma je važno raspitivati se kod stomatologa kako na pravilan način održavati higijenu mlečnih zuba. Mlečni zubi niču između 6. meseca i 3 godine života. Vreme nicanja može varirati od deteta do deteta. Najčešće je do treće godine u ustima prisutno svih 20 mlečnih zuba i to po deset u svakoj vilici. Brigu o njima treba voditi od prvog dana kad su se pojavili u ustima. Tako obezbeđujemo da ne nastane karijes kod dece. Da se ne bi dogodilo da nastane karijes kod dece potrebno ih je voditi kod zubara od najranijeg uzrasta. Tako se zdravlje zuba i usne duplje drži pod kontrolom, a i deca se navikavaju na ambijent stomatološke ordinacije i na stomatologa. Zato takva deca neće imati strah od stomatologa kada stvarno bude potrebno da se radi neka popravka zuba. Ako pak, dete prvi kontakt sa stomatologom ima kada ga zub boli i taj susret bude bolan onda će deca steći strah od stomatologa. Ne vodeći decu kod stomatologa roditelji im čine medveđu uslugu i sa zdravstvene i sa psihološke strane.

Tamne mrlje na zubima kod dece i odraslih

Tamne mrlje na zubima ne moraju uvek da znače karijes. Kod beba, kao i kod male dece postoji mogućnost nakupljanja pigmenata na područjima zuba koje je teže očistiti. Neke mrlje nastaju i kao posledica većeg konzumiranja čajeva ili sokova. Neke vrste bakterija vežu na sebe pigmente iz hrane ili pića i ostavljaju po zubima tamne mrlje. Takve bakterije se zovu hromogene bakterije. One nisu opasne, a jedini problem je estetske prirode zbog nastanka tamnih mrlja ili pigmentacija. Njih treba ukloniti na profesionalan način kod stomatologa. Sa pregledima kod stomatologa važno je krenuti u najranijem uzrastu. Tako deca upoznaju prostor stomatološke ordinacije, instrumente, zvukove i mirise. To je od velike važnosti u prilagođavanju deteta na stomatološku ordinaciju. Ako se kod stomatologa krene na vreme dete se dobro upozna sa svim okolnostima u stomatološkoj ordinaciji. Dete tako bolje reaguje na proceduru izvođenja terapije.

Karijes kod dece

Karijes na mlečnim zubima najčešće nastaje zbog nepravilne higijene i čestog konzumiranja slatkih napitaka i veće količine slatkiša. Cirkularni karijes je karijes koji se nalazi na mlečnom zubu i okružuje zub tik uz desni skroz oko celog zuba. Ovakav vid karijesa zahteva obaveznu terapiju u vidu popravka zuba. U najranijem uzrastu treba izbegavati pijenje slatkih napitaka iz baby flašice, a pogotovo pre spavanja. Uspavljivanje deteta uz pomoć flašice je jedan od najčešćih uzroka cirkularnih karijesa na mlečnim zubima. Ova vrsta karijesa često zahvata više od jednog zuba. Kada se izvrši popravka zuba tj. popravi se karijes kod dece roditeljima se daju uputsva kako održavati oralnu higijenu i smernice o ishrani kako bi se predupredio dalji razvoj cirkularnih karijesa. Jako pokvareni mlečni zubi veliki su problem i za dete i za roditelje. Mlečni zubi čuvaju mesto stalnim zubima. Prerani gubitak mlečnog zuba može dovesti do nepravilnog nicanja stalnog zuba. To prouzrokuje razne deformacije u položaju i rasporedu zuba i implicira moguće nošenje aparata za ispravljanje zuba. Jako pokvaren zub može biti uzrok upale, oticanja, lošeg zadaha i loše probave.

Trauma zuba kod dece

Jedan od uzroka crnog zuba kod dece može biti trauma zuba odnosno udarac ili pad. To može uzrokovati prekid cirkulacije u zubnoj pulpi i zato s vremenom zub izgubi svoju boju i postane tamniji. Zub koji je potamneo može biti uzrok upale, ali i oštetiti stalni zub koji se nalazi u blizini. Crne mrlje na dečjim zubima nisu uvek znak za uzbunu, ali nikako ih ne treba zanemarivati.

 

Popravka zuba u trudnoći

Pošto su trudnoća i problemi sa zubima često u vezi potrebno je objasniti da li je popravka zuba u trudnoći opravdana i potrebna. Pokvareni zubi kod budućih mama mogu da se inficiraju i da ta infekcija prouzrokuje i neke druge probleme što je svakako nepoželjno u blagoslovenom stanju. Zato su preventivno čišćenje zuba kao i provere zuba tokom trudnoće veoma poželjni i preporučljivi. Popravke na zubima u trudnoći smanjuju mogućnost upala i infekcija. Popravke zuba u trudnoći ne nosi nikakav rizik po majku i dete i zato se može bezbedno obavljati. Najbolji period za to je drugo tromesečje trudnoće, ne zato što bi lekovi i procedure mogle biti škodljive već zbog samog položaja u stomatološkoj stolici. Naime sam položaj trudnice u stolici može biti nezgodan i neprijatan i zato se preporučuje da se intervencija odloži ukoliko je moguće. Ako su u pitanju hitni postupci i moraju da se sprovedu odmah, oni su potpuno bezbedni po majku i plod.

Popravka zuba – cena

Cene popravki kod zubara variraju u zavisnosti od toga o kakvim se intervencijama radi. Ukoliko je samo plombiranje u pitanju cena je niža, a ako je potrebno lečenje kanala korena zuba onda je cena viša. Koliko viša zavisi od toga koji je zub u pitanju i koliko ima korenova i u njima kanala. Zato je najjeftinije kod zubara ići na preventivne preglede i otkloniti probem dok je u začetku. Ako se proces zapusti onda je potrebno i više novca za njegovo saniranje a i više vremena.