Skidanje kamenca sa zuba

Zubni kamenac predstavljaju čvrste naslage nataložene na zubima. Njega u osnovi čini kalcifikovan zubni plak (naslage na zubima). Ovaj zubni plak se nakuplja tolom celog dana i u mekom je stanju.

Problem nastaje kada se te meke naslage nakupljaju u dužem vremenskom periodu i ne budu uklonjene. Vremenom dolazi do njihove kalcifikacije (mineralima iz pljuvačke, odnosno gingivalne tečnosti) i zubni plak se pretvara u zubni kamenac. To znači da ste svakim preskakanjem pranja zuba i njegovim odlaganjem Vi u potencijalnom riziku za nastanak zubnog kamenca.

Redovnim održavanjem oralne higijene (pranjem zuba bar dva puta na dan) Vi uklanjate meke naslage i smanjujete mogućnost stvaranja zubnog kamenca.

Kada nastaje kamenac na zubima i koje bolesti stvara?

Kako skinuti kamenac sa zuba je pitanje koje mnoge interesuje, ali pre svega da se upoznamo kada nastaje kamenac i koje sve komplikacije može da izazovu naslage kamenca na zubima.

Ono što je bitno napomenuti je da i životno doba osobe utiče na nastanak zubnog kamenca. Dokazano je da se on češće javlja kod starijih osoba, dok se kod dece jako retko javlja. Na mlečnim zubima se praktično i ne stvara.

Zubni kamenac je direktan krivac za pojavu parodontopatije kod pacijenata. Nakupljanje mekih zubnih naslaga prouzrokuje u prvoj fazi upalu desni (gingivitis).

Upala desni koja nije pravilno tretirana i kalcifikacija mekih naslaga neminovno vodi u parodontopatiju. To znači da uklanjanjem kamenca sa zuba Vi praktično prevenirate nastanak parodontopatije ili sprečavate njeno dalje napredovanje ukoliko je do nje već došlo.

 

Kako skinuti kamenac sa zuba

Ordinacijsko skidanje kamenca sa zuba

Skidanje kamenca može biti ručno i pomoću ultrazvuka. Ultrazvučna metoda je najefikasnija i najviše primenjivana metoda. Ručna metoda se koristi ponekad, nakon ultrazvučnog uklanjanja kamenca, kako bi se uklonio kamenac iz teško dostupnih delova zubnog niza. Ona se vrši pomoću različitih vrsta parodontalnih kireti.

Ultrazvučno skidanje kamenca podrazumeva uklanjanje kamenca kombinacijom vode, koja je pod pritiskom, i oscilacija koje izazivaju vibracije radnog dela instrumenta. Ultrazvučne vibracije na vrhu nastavka variraju od 20 do 45 Hz. Ultrazvučni instrumenti se koriste za uklanjanje kako zubnog kamenca, tako i za uklanjanje dentalnog plaka i pigmentacija.

 

Kako skinuti kamenac sa zuba u kucnim uslovima

Aparat je apsolutno bezbedan i maksimalno efikasan. Jedino je kontraindikovan kod pacijenata koji imaju pejsmejker. Takođe se ne koristi u regiji zuba sa oralnim implantatom, ali se ne preporučuje ni u radu sa malom decom. On predstavlja zlatni standard u borbi protiv zubnog kamenca i nezamenljiv je aparat svake stomatološke ordinacije.

 

Skidanje kamenca sa zuba cena