Bezmetalne krunice

U novije vreme razvojem novih tehnologija u stomatologiji razvijen je i niz novih materijala koji se koriste i u stomatološkoj protetici. Tako su nastali i materijali za bezmetalne krunice koji imaju posebno dobre osobine i trenutno su nešto najbolje što stomatologija može da ponudi za izradu protetskih radova.

Mogu se koristiti za bezmetalni most, bezmetalne krunice kako na prirodnim zubima nosačima tako i kada su ugrađeni zubni implanti. Iz našeg destogodišnjeg iskustva možemo reći da su bezmetalne krunice izuzetno trajne. One imaju odličnu nosivost i jako dobro trpe velike sile koje se razvijaju u ustima prilikom žvakanja. Ipak, ono što je posebno dobro kod ovog materijala jesu njegove estetske vrednosti.

Pacijent ili neko drugi u bukvalnom smislu reči ne može raspoznati bezmetalne krunice ili bezmetalni most od prirodnih zuba. Zato su bezmetalne krunice prva naša preporuka kod izrade fiksnih protetskih radova.

Od čega se prave bezmetalne krunice?

Materijal od koga se izrađuju bezmetalne krunice se zove cirkonijum. Cirkonijum bezmetalne krunice su odlične jer prelamanje svetlosti, odnosno translucencija i transparencija cirkonijuma, su veoma blizu tih osobina prirodnih zuba. Cirkonijum je jedan od najtvrđih elemenata koji se mogu pronaći u prirodi što nam garantuje njegovu otpornost na habanje. Što se tiče delovanja cirkonijuma i cirkonijum oksida na tkiva usne duplje može se reći da su to izuzetno bezbedni materijali. Oni ne izazivaju nikakve alergije ili druge probleme tog tipa.

Zašto izabrati bezmetalne krunice?

 • Bezmetalne krunice su veoma dugotrajne
 • One ne izazivaju nikakve alergijske reakcije
 • Cirkonijum od koga se izrađuju bezmetalne krunice je odličan biokompatibilan materijal
 • Ove krunice su jako otporne na mehanička oštećenja
 • Ove krunice su trajno rešenje uz pravilno održavanje higijene usne duplje
 • Bezmetalne krunice se izrađuju pomoću digitalnih skenera i digitalnih CNC mašina što garantuje veoma preciznu izradu
 • Estetika koju pacijent dobija sa bezmetalnim krunicama je višestruko bolja od sledećeg najboljeg rešenja u stomatologiji – metalokeramičkih krunica

Prednosti su mnoge i trebalo bi mnogo prostora da bi se sve nabrojale i objasnile. Jednostavno naša preporuka su bezmetalne krunice.

Kako se izrađuju bezmetalne krunice za zube i cena?

Prvo što se radi kada pacijent dođe u ordinaciju sa problemom nedostatka zuba koje je potrebno nadoknaditi, lošeg stanja zuba koje je potrebno sanirati ili jednostavno lošeg izgleda zuba koje bi trebalo unaprediti jeste pregled specijaliste stomatološke protetike.

Pored samog fizičkog pregleda stanja u ustima koriste se snimci celih vilica (ortopan), pojedinačni snimci zuba, a ponekad i 3D snimci. Analizom snimaka i realnog stanja zuba i potpornih tkiva u ustima specijalista protetike će utvrditi i predložiti pacijentu plan dalje terapije.

Pored stavljanja bezmetalne krunice na mesto gde postoji prirodni, ali neadekvatni zub bezmetalna krunica se može staviti i na zubni implant. Zubni implant za bezmetalnu krunicu se postavlja na mesto nedostajućeg zuba ili zuba za koji se proceni da ne može biti nosač buduće krunice. U nekim situacijama čak ni na osnovu pregleda snimaka i pregleda stanja u ustima ne može se odrediti plan terapije sa sigurnošću pa se tada uzima otisak za modele za analizu. Kada se oni naprave specijalista stomatološke protetike će imati širu sliku o stanju zuba i odnosu vilica jedene prema drugoj.

Proces izrade bezmetalnih krunica

Prvo treba naglasiti da je ceo proces potpuno bezbolan i da se svaka faza obavlja u lokalnoj anesteziji. Zlatni standard u Stomatološkoj ordinaciji Alta Dent je da pacijenta ništa ne sme da boli.

1. korak – Saniranje postojećih infekcija i lečenje zuba

Pre početka brušenja zuba za bezmetalne krunice potrebno je popraviti sve pokvarene zube i izlečiti korenove zuba na koje se stavljaju krunice. To ponekad zahteva dosta vremena, ali apsolutno se ne sme staviti krunica na zub koji nije 100% zdrav. To bi bilo kako kada bi gradili kuću na lošem temelju.

2. korak – Brušenje zuba za bezmetalne krunice

Brušenje zuba za bezmetalne krunice je slično kao i brušenje zuba za metalokeramičke krunice. Skida se rotirajućim dijamantskim instrumentima tanak sloj prirodnog zuba da bi se napravio prostor za buduću bezmetalnu krunicu.

3. korak – Uzimanje otiska za bezmetalne krunice

Otisak se uzima u digitalnom obliku ili kao tradicionalni otisak otisnom masom koji takođe može u zubotehničkoj laboratotiji da se prevede u digitalni otisak. Cela procedura traje nekoliko minuta.

4. korak – Privremeni zubi

Pacijent dobija privremene zube koje će nositi sve dok ne dobije definitivne krunice. Za to postoji više razloga ali je najbitiniji što pacijent nikada nije bez zuba. Dalje, privremene krunice će pravilno oblikovati desni oko zbrušenih zuba tako da će trajne krunice savršeno leći na to mesto. I kao razlog zašto pacijenti najviše vole privremene krunice je što onda nema bola ukoliko je zub živ tj. nije mu izvađen živac.

5. korak – Proba bezmetalnih krunica

U ovoj fazi krunice stižu na probu iz laboratorije. Kada specijalista stomatološke protetike pogleda šta je bitno sa njegovog stanovišta reći će pacijentu da je sada pravo vreme da da svoje sugestije. Tada je bitno reći da li se pacijentu sviđaju boja i oblik krunica i da li mu nešto smeta.

6. korak – Definitivno cementiranje bezmetalnih krunica

I u ovoj fazi još jednom se zajedno sa pacijentom proveri da li je sve u redu što se tiče boje, oblika i funkcije novih krunica. Ukoliko jeste pristupa se definitivnom cementirnju protetskog rada specijalnim cementima. Pacijent se obučava kako održavati higijenu novih krunica i dobija savete da bi u narednih 12-24 sata trebalo da konzumira isključivo sve meko i kašasto dok se cement ne veže u potpunosti.

7. korak – Kontrola nakon 7 dana

Nakon 7 dana obavlja se kontrola u ordinaciji i utvrđuje da li je sve u redu što se tiče novih bezmetalnih krunica i mekih i tvrdih tkiva oko njih. Savetuje se pacijentu da se javi na kontrolu ponovo nakon 6 meseci od izrade krunica.

 

Ponekad je teška odluka – bezmetalne ili metalokeramičke krunice

Ako pitate svakog stomatologa on će Vam reći da su i jedne i druge krunice sasvim u redu. Ali u čemu je onda razlika između njih?

 • Osnovna razlika je u materijalu od kog se izrađuju
 • Metalokeramičke krunice kao osnovu imaju metal koji se izliva od posebnih legura, a preko tog metala ide keramika
 • Bezmetalne krunice nemaju metal kao što im ime kaže i izrađuju se samo od cirkonijuma
 • Dešavalo se da metalokeramičke krunice, odnosno metal u njima izaziva alergijske reakcije, dok bezmetalne ne izazivaju nikakve reakcije
 • Prelamanje svetlosti i propuštanje svetlosti su mnogo bolje kod bezmetalnih krunica nego kod metalokeramičkih i zato bezmetalne krunice imaju mnogo bolji estetski efekat, što je naročito bitno kod mlađih osoba

Sve to naravno ima i svoju cenu, jer ono što se dobija sa bezmetalnim krunicama je skuplje. Skuplji su materijali za izradu, skuplja je tehnika izrade, skuplja je oprema koja se koristi prilikom izrade i kao najveći faktor potrebno je mnogo više znanja i veštine da bi sve ispalo kako treba.

Zbog cene koja je obično duplo veća za bezmetalne krune veliki broj pacijenata se i dalje odlučuje za metalokeramičke krunice. One nisu loše rešenje i svakako ih možemo preporučiti. Ipak svakome ko može finansijski sebi da priušti svakako naša preporuka bi otišla na stranu bezmetalnih krunica. Cena bezmetalne krunice može i da varira u zavisnosti od kog materijala ona izrađuje jer cirkonijum nije jedini materijal od koga može da se izrađuje ovakva krunica.

 

Bezmetalne krune čiji su nosači zubni implanti

Zubni implanti su u stvari zamena za koren nedostajućeg zuba. To su narodski rečeno šrafovi koji se uvrću u kost vilice na mestu gde nedostaje zub. Napravljeni su od posebnih materijala koji su apsolutno biokompatibilni i ne izazivaju nikakve reakcije. Od tih materijala prednjači Titanijum. Kada se postavi implant na njega se postavlja bezmetalna krunica i mi dobijamo zub koji nedostaje bez brušenja susednih zdravih zuba.

Kombinacija bezmetalne krunice i zubni implanti je najbolje rešenje koje današnja stomatologija može da ponudi. Naše dugogodišnje iskustvo nam govori da su pacijenti jako zadovoljni sa ovakvim radovima i opisuju ih uvek rečima da su im ti veštački zubi na implantima „kao njihovi pravi“.

Bezmetalne krunice – cena

Cena cirkonijum bezmetalne krunice na prirodnom zubu nosaču je oko 170 eura, a ako je nosač implant cena cirkonijum krunice onda je cena oko 190 eura. Ako je nosač zubni implant na tu cenu se dodaje i cena implanta i njegove ugradnje. To znači da je cena cirkonijum krunice i implanta zajedno oko 550 eura. Aktuelna cena cirkonijum krunice se može videti na sledećem linku.