Krunice za zube – zubne navlake

krunice za zube - zubne navlake

Šta su zubne bezmetalne krunice?

Zubne bezmetalne krunice (zubne bezmetalne navlake) su fiksna protetska nadoknada. One imaju oblik, veličinu i boju prirodnog zuba i trajno se fiksiraju u ustima. Fiksiraju se na ugrađene zubne implante ili na prirodni zub koji je oslabljen, oštećen ili estetski loš.

Bezmetalna zubna krunica prekriva ceo vidljivi deo postojećeg zuba, predstavlja njegovu novu površinu i time nadoknađuje prirodne zube. Glavni cilj bezmetalnih zubnih krunica je povratak izgubljene funkcije zuba, jačanje zuba ili popravljanje njegove estetike. U poslednjoj deceniji bezmetalne krunice su postale standard u stomatologiji zbog svojih odličnih fizičkih i estetskih svojstava. U izradi bezmetalnih krunica se široko koristi cirkonijum koji daje sjajna estetska rešenja zbog prelamanja svetlosti veoma sličnom prirodnom zubu. Najbolji estetski efekat da ju bezmetalne krunice od cirkonijuma.

Bezmetalne keramičke krunice za zube

Bezmetalne keramičke krunice za zube su trenutno nešto najbolje što stomatologija može da ponudi. Prvenstveno se tu misli na fantastična estetska svojstva bezmetalne keramike. Pomoću bezmetalne keramike izrađuju se krunice za zube koje su maltene potpuno iste kao i prirodan zub.

Postoji više prednosti koje nude bezmetalne krunice za zube. Lista ovih prednosti može biti veoma dugačka, ako bismo upoređivali svaki segment.

Možemo reći da je osnovna prednost to što je u pitanju veoma dugotrajna krunica. Bezmetalne krune se odlikuju još i otpornošću i čvrstoćom.

Takođe, bezmetalne krunice se ne moraju menjati, ukoliko se dobro održavaju.

Sam način izrade bezmetalnih keramičkih kruna: kompjutersko skeniranje otiska, jako precizno brušenje i lasersko sečenje cirkonijuma dovodi do preciznog naleganja budućeg bezmetalnog rada bez ikakvog dugotrajnog upasivanja i guranja pod desni. Samo brušenje za bezmetalne krune ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni (ovako se dobija najbolji estetski efekat) tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonijum, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala.

Estetski momenat je takođe jako važan za svakog pacijenta, a i za nas. Sa bezmetalnom keramikom se može postići nešto što se nije moglo zamisliti sa metalokeramičkim zubnim krunama. Pacijentima ordinacije Dental Implant-a i nama je naravno najvažniji krajnji rezultat tj. kvalitet, trajnost i fukcionalnost samog protetskog rada da bismo mogli da stojimo iza njega deset i više godina.

Postupak izrade – bezmetalne krunice, bezmetalni most i cena bezmetalne krunice

1.korak – Brušenje zuba

Za postupak izrade bezmetalne krunice potrebno je prethodno izbrusiti zub koji je oslabljen, oštećen ili estetski loš ukoliko je prisutan. Bezmetalna krunica je i sastavni deo implantološkog postupka te predstavlja nadogradnju na implantatu, odnosno protetsku nadoknadu koja preuzima funkciju prirodnog zuba

2. Korak – Uzimanje otiska zuba za bezmetalnu krunicu ili bezmetalni most

Nakon brušenja zuba uzima se otisak za izradu bezmetalne krunice u zubotehničkoj laboratoriji. Za vreme izrade finalne bezmetalne krunice u laboratoriji pacijent dobija privremenu zubnu krunicu kako bi se sačuvao izbrušen zub. Tako pacijent ni u jednom trenutku ne bi bio bez zuba. Cela procedura u potpunosti je bezbolna uz upotrebu lokalne anestezije. Cena bezmetalne krunice se razlikuje u zavisnosti od toga da li je u pitanju međučlan ili krunica na implantu.

3. Trajno cementiranje bezmetalne krunice ili bezmetalnog mosta

Nakon što se bezmetalne krunice izrade, pacijent dolazi na probu. Vremenski period potreban da se bezmetalne krunice izrade zavisi od broja krunica ako je u pitanju bezmetalni most. Takođe zavisi i od materijala (vrste keramike) od kojih se izrađuju bezmetalne krunice ili bezmetalni most. Najčešće je finalni rad (novi zub/i) gotov za 7 do 10 dana od dana uzimanja otiska. Nakon probe na dogovara se termin trajnog cementiranja čime se ceo tretman izrade bezmetalne krunice završava. Samo trajanje izrade bezmetalnih krunica ili bezmetalnog mosta zavisi od toga da li su potrebni dodatni pripremni tretmani. Ako nije potrebna parodontološka obrada, lečenje zuba ili nadogradnja zuba, postupak za izradu zubnih krunica započinje odmah brušenjem zuba. 

Bezmetalni most, bezmetalne krunice

Bezmetalni most nam omogućava da nadomestimo nedostatak dva ili više zuba. Bezmetalni most se sastoji od više bezmetalnih krunica. Danas je bezmetalni most često rešenje prilikom popunjavanja praznina koje su uzrokovane nedostatkom dva ili više zuba, zadovoljavaju funkcionalnosti prirodnih zuba, a istovremeno su i dugoročno estetsko rešenje.