Proteze za zube

Proteze za zube

Zubne proteze - akrilatne proteze i parcijalne proteze

Zubne proteze ili proteze ze zube jesu zamena za nedostajuće zube i okolna tkiva. Dostupne su dve vrste proteza – totalne (potpune) akrilatne proteze i delimične odnosno parcijalne proteze. Takođe postoje i silikonske proteze za zube (zubne proteze) i rad na implantima – totalna proteza na implantima.

 

Totalna - akrilatna zubna proteza i mobilna proteza za zube

Totalna zubna proteza (proteze za zube, akrilatne proteze) se izrađuje kada svi zubi nedostaju, dok se parcijalna zubna proteza izrađuje kada ostane određen broj prirodnih zuba.
Totalna zubna (akrilatna) proteza može biti “klasična” ili “imedijantna”. Klasična totalna (akrilatna) proteza se izrađuje nakon što su zubi izvađeni i kada tkivo desni zaceli. Spremna je za postavljanje u usta za oko osam do dvanaest nedelja nakon vađenja zuba. To vreme je potrebno da bi sva tkiva pravilno srasla nakon vađenja zuba.

Za razliku od klasične totalne proteze, imedijantna totalna zubna proteza je napravljena unapred i može se postaviti čim se zubi izvade. Kao rezultat toga, pacijent ne mora biti bez zuba tokom procesa zarastanja rana. Međutim, kosti i zubno meso se posle vađenja zuba tokom vremena smanjuju, posebno tokom perioda zarastanja rana nakon vađenja zuba. Nedostatak imedijantnih zubnih proteza u poređenju sa klasičnim totalnim zubnim protezama je da one kasnije zahtevaju više prepravki kako bi se pravilno prilagodile tokom procesa zaceljivanja. Uopšteno bi ih trebalo smatrati kao privremeno rešenje sve dok se ne budu mogla izraditi klasična totalna zubna proteza.

Totalna proteza na implantima

U slučajevima potpunog gubitka zuba ali kada je dovoljno očuvana kost vilice, nudimo rešenje – totalna proteza na implantima. Totalna proteza na implantima je i dalje mobilna i moguće ju je stavljati/skidati. Proteza na implantima učvršćena je specijalnim veznim elementima koje se kače na implantate po sistemu ključ-brava.

Veza između implanta i proteze omogućava stabilnost proteze koja je inače podložna pomeranju zbog delovanja sila koje stvaraju snažni mišići obraza i jezika.

Vezanjem proteze za implante onemogućena su pomeranja proteze i izbacivanja proteze iz usta.

Vrste parcijalne proteze za zube

Parcijalne zubne proteze mogu biti akrilatne i skeletirane (vizil) proteze i one se vezuju sa preostalim zubima pomoću kukica ili atečmena (kopči, drikera).

Akrilatne parcijalne zubne proteze

Akrilatna parcijalna zubna proteza obično se sastoji od zamenskih fabričkih zuba pričvršćenih na akrilatnu podlogu i ima kukice kojima se kači na susedne zube i tako se pričvršćuje. Parcijalna zubna proteza se koristi kada jedan ili više prirodnih zuba ostane u gornjoj ili donjoj vilici. Ne samo da parcijalna zubna proteza popunjava prostore stvorene na mestima zuba koji nedostaju, nego sprečava i druge zube da menjaju svoj položaj. Međutim kukice koje ona ima zbog jakih sila koje deluju u ustima prilikom žvakanja mogu da oštetete ili jednostavno “izvale” zube na koje se kače i tako pacijent gubi i njih. Zato je uvek preporuka da se izrađuju skeletirane (vizil) parcijalne proteze

Skeletirana parcijalna proteza, vizil proteza

Vizil skeletirana zubna proteza za osnovu ima skelet od posebnih legura metala koji daje čvrstoću protezi. Taj skelet maksimalno redukuje površinu kojom zubna skeletirana (vizil) proteza naleže na okolna meka tkiva i tako olakšava navikavanje pacijenta na nju i omogućava komfornije nošenje. Pored ovih prednosti skeletirana vizil zubna proteza se za susedne zube kači pomoću specijalnih livenih kukica i naslona kojima intimno naleže na zube nosače. Ovakve kukice ne opterećuju zube. Takođe skeletirane vizil parcijalne proteze mogu da se kače na postojeće zube pomoću atečmena ili drikera. Tada na zubima nosačima mora biti izrađena specijalna krunica sa posebnim veznim elementima.

Silikonske proteze za zube

Nova vrsta proteza su takozvane valplast ili silikonske proteze za zube. Ove silikonske proteze za zube se izrađuju od elastičnog biokompatibilnog materijala čime je njihovo nošenje dosta komfornije za pacijenta. Kukice na silikonskoj protezi izrađuju se od istog materijala kao i silikonska proteza za zube tako da su potpuno neprimetne.

Postoji mogućnost izrade silikonske proteze za zube u nekoliko nijansi boja tako da pružaju bolji etetski efekat od klasične proteze za zube. Kod silikonske proteze za zube gotovo da nema mogućnosti za nastanak ranica i žuljanja tako da se pacijenti veoma brzo naviknu na ovu vrstu proteze i mnogo je bolje podnose.

Mobilne proteze za ispravljanje zuba i fiksne proteze za ispravljanje zuba

U našem narodu pod izrazom mobilne proteze za zube ili fiksne proteze za zube ponekad se podrazumevaju u stvari mobilni i fiksni ortodontski aparati za ispravljanje zuba. To je potpuno neprvilno jer su proteze radovi koji služe za nadoknađivanje nedostajućih zuba, a za ispravljanje položaja zuba koriste se ortodontski mobilni i fiksni aparati za ispravljanje zuba. Iz ovog razloga reč o protezama za ispravljanje zuba je na posebnom mestu tj.stranici na ovom sajtu. (link)