Parodontologija

Najčešća bolest usne duplje, posle karijesa zuba,kod većine ljudi je upala parodoncijuma ili parodontoza (parodontopatija).

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi proučavanjem i lečenjem potpornih tkiva zuba tzv. parodoncijuma (zubno meso, kost,cement i parodontalni ligamenti).

Oboljenje počinje kao gingivitis tj. upala zubnog mesa (desni). Gingivitis uzrokuju meke (zubni plak) i tvrde naslage (zubni kamenac) na zubima koje sadrže bakterije, uzročnike upale. Upaljene desni su otečene, bolne i krvare prilikom pranja zuba.

Ako se ne leči ovo oboljenje se razvija u parodontopatiju ili parodontozu.

Parodontopatija je hronična upala dubljih struktura koje okružuju zub (kost i vlakna koja povezuju zub i kost). Razaranjem tih struktura stvaraju se džepovi oko zuba koji se s vremenom produbljuju i na kraju dovode do rasklimavanja i gubitka zuba.

Faktori koji dovode do gingivitisa i parodontopatije

Naslage na zubima (zubni plak i zubni kamenac) nastale usled loše oralne higijene.
Pušenje, genetska predispozicija, stres, nekontrolisani dijabetes.
Loši ispuni (zubne plombe), zubne krunice i zubni mostovi koji stvaraju prostore u kojima se zadržava hrana.
Kako bi se gingivitis izlečio, ali i sprečio nastanak i napredovanje parodontopatije, uz adekvatno održavanje higijene usta i zuba, potrebno je i profesionalno čišćenje (uklanjanje zubnog plaka i zubnog kamenca) , poliranje zuba.

Početna parodontološka terapija uključuje temeljno čišćenje tvrdih (zubnog kamenca) i mekih (zubni plak) zubnih naslaga pomoću ultrazvučnog skidača kamenca. Nakon detaljne parodontološke terapije, kod nekih pacijenata predlažemo i protetsku terapiju da bi se preostali izlečeni zubi dodatno učvrstili i da bi im se produžio vek trajanja.