Vađenje živca iz zuba

Vađenje živca iz zuba

Mogući simptomi koji prethode proceduri vađenja živca iz zuba

Zubna pulpa je središnji deo krunice zuba kao i korena. To je vitalni tj. živi deo zuba u kome se nalaze krvni sudovi i nervni završeci, kao i razne tkivne ćelije. Kada dođe do infekcije zubne pulpe simptomatično se javljaju jaki bolovi. Te bolove pacijent ne može sa sigurnošću da locira i veže za tačno određeni zub. Tada pacijent uglavnom boli cela strana glave, zatim sinusi, uho sa te strane… Kada pacijent doživi takav bol verovatno će stomatolog preporučiti lečenje kanal korena zuba tj. vađenje živca iz zuba.

Zašto dolazi do upale zubnog živca i gde se nalazi zubni živac?

Zubna pulpa je središnji,meki deo zuba koji se sastoji od zubnog živca, krvnih sudova i od vezivnog tkiva. Zadatak zubne pulpe jeste da ishranjuje zubno tkivo i da prenosi senzibilitet do mozga. U predelu krunice zubna pulpa se nalazi u zubnoj duplji, proširenju koje se nalazi unutar zuba. U predelu korena zubni živac se nalazi u kanalu korena. Tih korenskih kanala može biti više, zavisno od broja korenova koje zub poseduje.

Prodor bakterija ili nekih drugih mikroorganizama do zubnog živca sprečava neoštećena zubna gleđ kao i najdeblji sloj zuba koji se naziva dentin. U dentinu se nalaze sitni dentinski kanalići. U njima se nalaze sitni nervni završeci. Oni će prvi dati signal u vidu bola ako se ošteti zub i bakterije počnu prodirati u dubinu, odnosno ko dođe do nastanka karijesa. Karijes će prvo da se pojavi na površinskom sloju zuba – zubnoj gleđi. Ona propada ukoliko se higijena zuba i usne duplje ne održava pravilno. Tada se u ustima zadržavaju ostaci hrane od kojih nastaju kiseline koje nagrizaju površinu zuba. Tako dolazi do nastanka karijesa. Ukoliko se karijes ne leči on može napredovati preko dentina sve do zubne pulpe, odnosno dovešće do upale zubnog živca. Kada se pulpa tj. zubni živac jednom inficira mora se pristupiti njenom lečenju koje podrazumeva vađenje živca iz zuba.

Lečenje kanala korena – vađenje živca iz zuba

Lečenje zuba tj. endodoncija spada u opštu stomatologiju i odnosi se na terapiju upalnog procesa samog zuba tj. zubnog živca. U narodu je lečenje zuba poznato kao vađenje živca zuba. U stručnom smislu vađenje živca zuba je endodontska terapija. To praktično ima značenje unutrašnja terapija zuba (endo znači unutra, a dont je zub). Najpre se živac umrtvljuje pomoću lekova i kada se dejstvo lekova počne ispoljavati bol nestaje. Tada često pacijenti prave grešku i ne nastave lečenje jer ih više ne boli. To uvek dovodi do novih komplikacija što produžava i poskupljuje dalje lečenje. Samo lečenje zuba iglicama vrlo je delikatan zahvat. Ono zahteva veliku preciznost stomatologa koji ulazi u sam koren zuba kako bi lečio upalu živca zuba.

Infekcija zubne pulpe i zubnog živca – duboki karijes

Ako se ošteti površinski sloj zuba i na tim mestima bakterije prodru u unutrašnjost zuba dolazi do infekcije zubne pulpe. Tada je potrebno reagovati terapijski i sprečiti širenje infekcije na okolna tkiva kosti i mekih tkiva usne duplje. Zato pristupamo lečenju kanala korena i vađenju živca iz zuba.

Gangrena zuba

Ukoliko pacijent iz bilo kog razloga odlaže posetu stomatološkoj ordinaciji, a pritom ima simptome zubobolje u vidu bola veoma često infekcija uznapreduje toliko da dolazi do odumiranja zubnog živca odnosno odumiranja pulpe. Sve to prati jak bol koji neretko ne smiruju ni analgetici. Zatim pojavljuje se upala i crvenilo desni i jak neprijatan zadah iz usta. Terapija gangrene zubne pulpe je nepredvidiv i spor proces. Ako se ne krene na vreme sa terapijom može se dogoditi da ni ne dođe do izlečenja. Nakon čega nam preostaje samo najgora mogućnost – vađenje zuba.

Prelom zuba zbog udarca

U životu postoje mnoge nepredviđene situacije prilikom kojih može doći do raznih povreda pa tako i do povreda jednog ili više zuba. Pri tome može doći do izvaljivanja – izbijanja zuba ili do loma zuba. Lom zuba može biti samo u području krunice zuba, a može i da zahvati deo korena zuba. Kada je lom takav da se prostire duboko u unutrašnjost zuba, sve do pulpe obavezno je vađenje živca iz zuba.

Avitalan zub – mrtav zub

Avitalan zub ili mrtav zub je zub kod koga je iz bilo kog razloga došlo do odumiranja živca. Takav zub promeni boju i podložan je prodoru bakterija. Pritom je živac mrtav i sve to može da se dešava bez bola, a bol je taj koji nas upozorava da se nešto dešava u organizmu. Zato kod takvog zuba treba pristupiti vađenju živca iz zuba i njegovom saniranju da bi se sprečio prodor mikroorganizama kroz oštećeni zub u dublja tkiva.

Kako izgleda postupak vađenja živca iz zuba zuba?

Kako bi lečenje zuba uspelo, potrebno je prvo otvoriti zub i izvršiti vađenje inficiranog živaca iz zuba (pulpu zuba), očistiti kanal/e korena zuba i na kraju očišćeni kanal napuniti posebnim biokompatibilnim materijalom. Nakon što se kanali napune najčešće se postavlja bela plomba, ali ako je veći deo zuba zahvaćen karijesom i plomba ne bi mogla da stoji, tada se izrađuje protetska nadoknada poput inleja, onleja ili overleja, a u nekim slučajevima potrebno je izraditi i zubnu krunicu.
Samo lečenje zuba je potpuno bezbolan tretman pa pacijenti nemaju razloga da se boje bola.

Blaga bol nakon vađenja živca iz zuba odnosno blaga osetljivost normalna je reakcija nakon endodontskog zahvata i nastaje zbog delovanja imunog sistema na zaostale mikroorganizme.

Mašinska obrada kanala korena zuba

Endodontsko lečenje zuba je izuzetno teško i izazovno područje stomatologije. Postoje neka osnovna pravila, ali izgled endodontskog prostora zuba uveliko varira.

Mašinska obrada kanala korena zuba znatno nam olakšava rad i daje vrhunske rezultate, povećava uspešnost izlečenja zubnih korenova i istovremeno skraćuje trajanje terapije. Korišćenjem specijalnih instrumenata olakšan nam je pronalazak skrivenih kanala.

U našoj ordinaciji koristimo aparat VDW SILVER RECIPROC, proizvod vrhunske Nemačke kompanije, inače pionira u ovoj oblasti stomatologije koji pomoću savitljivih nikl-titanijumskih svrdla brzo i efikasno uklanja inficirana tkiva i oblikuje kanal za trajno punjenje tako da vađenje živca iz zuba tehnički ne predstavlja problem i daje vrhunske rezultate.

Kako bi se sprečila instrumentacija preko vrha korena, koriste se digitalni merači dužine kanala korena, tzv. apex lokatori u kombinaciji sa rentgenskim snimcima. Ponekad vađenje živca iz zuba ne može biti uspešno izvedeno zbog tankih, krivudavih i neprohodnih korenskih kanala, pređašnjih loših endodontskih zahvata i sl. Neki od takvih slučajeva uspešno se rešavaju apikotomijom (hirurškim uklanjanjem vrha korena zuba).

Apikotomija

Apikotomija je oralno-hirurški zahvat kojim se odstranjuje vrh korena zuba zajedno sa upalnim procesom koji se na njemu nalazi. Sprovodi se u slučaju kada uobičajenom endodontskom terapijom nije moguće odstraniti iritanse iz korenskog kanala, napuniti ga i time sprečiti upalu u području oko vrha korena zuba.

Ako nakon endodontskog lečenja zuba upala i dalje traje, verovatno se radi o kanalu korena zuba koji je jako zakrivljen ili teško prohodan u svom. Taj završni deo kanala nije moguće adekvatno endodontski tretirati tj. nije moguće vađenje živca iz zuba u potpunosti i on je najčešći uzrok neuspeha lečenja. Stoga se apikotomijom odstranjuje vrh korena, a kanal se na mestu presecanja korena ispunjava materijalom koji dobro zaptiva. Tako se apikotomijom odstranjuju problematični delovi korena, a postavljanjem ispuna na ostatak korena sprečava se prodor mikroorganizama iz korenskog kanala u područje oko vrha korena zuba. Ovaj hirurški zahvat je kratak, a komplikacije su retke. Nakon lokalne anestezije napravi se rez na gingivi (zubnom mesu), a potom se na kosti izradi otvor kroz koji se pristupa vrhu korena.

Odstrani se nekoliko milimetara vrha korena, a na preostali deo se postavi ispun. Gingiva se postavlja preko otvora u kosti i ušije u području reza. Šavovi se skidaju nakon 5 – 7 dana, gingiva srasta, a kost se obnovi i ispuni preostali defekt.

Da li zub uvek boli kada se upali živac?

Na žalost pacijenata, ne boli!

Bol kao simptom ne mora se nužno pojaviti kada dođe do upale zubnog živca. Zubna pulpa (živac) može se inficirati, a da se ne pojavi bol kao simptom upale. U tom slučaju, infekcija može uzrokovati granulom tj. upalu kosti ispod samog korena zuba.

Granulom može da miruje ili da kroz vreme raste, a da pacijent pritom nema nikakve simptome ili su simptomi toliko slabi da pacijent ne primećuje problem. Ako granulom ima tendenciju rasta, može se razviti u akutni periapikalni proces koji sa sobom donosi i velike bolove i otoke, a ponekad uzrokuje i pojavu fistule (bela tvorevina slična gnojnoj bubuljici koja se javlja na korenu zuba).

Ako je reč o velikoj upali tada se prvo primenjuje antibiotska terapija. Bitno je naglasiti da upaljeni živac treba odmah lečiti kako bi se sprečio dalji razvoj bolesti koji može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema!

ANTIBIOTIKE NIKAKO NE UZIMATI NA SVOJU RUKU !!!

Cena vađenja živca iz zuba

Cena vađjenja živca iz zuba zavisi od toga koliko korenova zub ima. Ukoliko se tretira zub koji ima jedan koren, te se leči jedan kanal, vađenje živca je jeftinije nego kod zuba koji ima dva korena. Vađenje živca je najskuplje kod trokorenskih ili četvorokorenskih zuba.

Tačnu cenu vađenja živca iz zuba daće vam naš stomatolog nakon što proveri stanje zuba, tako da je najbolje da zakažete termin svog pregleda u ordinaciji. Cenovnik u našoj stomatološkoj ordinaciji možete pogledati na linku.